nejlepší filmy roku 2015Po povinné pauze během vánočních svátků se hlásím s novým příspěvkem! Skoro každý teď před koncem roku bilancuje a vzpomíná co se vlastně za posledních dvanáct měsíců událo, povedlo, nepovedlo, mohlo povést, atd, atd. Protože můj blog je filmový, tak jsem si taky takhle zavzpomínala a vybrala pro vás 10 letošních filmů, které podle mého názoru patří k TOP. Jedná se pouze o snímky, které měly letos premiéru v českých kinech (to vysvětluje, proč nebudu zahrnovat nového Revenanta, apod.) A ještě na vysvětlenou: určitě mezi desítku patří nové Star Wars, ale jak už jsem psala v minulém článku, nepatřím mezi fanoušky ságy a bohužel jsem to ještě nedohnala… mám to však na seznamu! Proto film není ani v mé desítce, i když tam určitě patří. Zajímá mě i váš názor, takže se nebojte komentovat!

1. SICARIO – NÁJEMNÝ VRAH (SICARIO)
 
 
Pro mě asi opravdu nejsilnější zážitek letos v kině! Nenápadný film, který je originálně postavený a těží z výkonů hlavních představitelů (hlavně Benicio Del Toro a Emily Blunt). Finále je velkolepé a zanechá ve vás mnoho otázek k přemýšlení. A právě o tom by podle mě film měl být. 
 
 
 
 
2. ŠÍLENÝ MAX – ZBĚSILÁ JÍZDA (MAD MAX: FURY ROAD)
 
 
Další moje letošní srdcovka. Akční nářez, který ani minutu nenudí. Ba naopak, je zábavnější než mnoho komedií, které jsem poslední dobou viděla. Něco jiného než většina akčňáků. Jednoduchý děj, u kterého se nemusí příliš přemýšlet, ale hezky se na to dívá a vizuálně je to opravdu bomba.
 
nejlepší filmy roku 2015
 
 
 
3. EX – MACHINA
 
 
Sci-fi, které mě letos hodně bavilo. Možná celkem jednoduchý děj, ale charismatické hlavní postavy, skvěle zvládnutá vizuální stránka i (pro mě) nečekaný závěr mu dodali něco navíc, co ho odlišuje od ostatních snímků. A znovu tady máme i zajímavé otázky, které nám film předkládá a mnoho na přemýšlení. 
 
 
 
 
4. V HLAVĚ (INSIDE OUT)
 
 
Parádní animovaná pixarovka, která mě po dlouhé době hodně zaujala. Líbilo se mi to hlavně proto, že obsahuje téma, které svým přesahem pobaví i dospělé a navíc je velmi vtipně a nápaditě provedené. Koho někdy v životě nenapadlo, co se tomu druhému honí hlavou… ale způsob, kterým to je ve filmu zachycené je nanejvýš originální. Určitě ji nemine nominace na Oscara a docela bych jí i tu výhru přála. Pro mě TOP z letošních animovaných pohádek! (Hned za ní následuje Malý princ).
 
 
 
5. KOBRY A UŽOVKY
 
 
Tento rok se, myslím, povedly hlavně tyto dva české filmy – Kobry a užovky a Ztraceni v Mnichově. U mě asi o chlup zvítězil právě snímek režiséra Jana Prušinovského. Hořké komediální drama, která opět velmi těží z výkonů hlavních představitelů a to hlavně Matěje a Kryštofa Hádků. Chvílemi vtipná i smutná sonda do života dvou bratrů, ze které na konci zamrazí. Díky filmům jako je tento ještě chodím do kina na českou tvorbu.
 
 
 
6. MARŤAN (THE MARTIAN)
 
 
Feel good film, na který může jít celá rodina a všechny to bude bavit. Matt Damon si mě jako astronaut Mark od začátku získal a držela jsem mu palce po celou dobu. Když si k tomu připočítáte ještě skvělý soundtrack a napínavý (ale dobrý) závěr, tak mi z toho vychází celkově jeden z nejpozitivnějších filmů letošního roku. Mars už nikdy nebude takový jako předtím :-)!
 
 
 
7. WHIPLASH
 
Váhala jsem, zda sem tento snímek mám dávat. V USA měl totiž premiéru už v roce 2014. Do českých kin se však dostal až v lednu 2015 a úspěšně se zúčastnil i Oscarů. Proto bych ho těm, co ho ještě neviděli ráda doporučila. Hudební snímek vypráví o mladém bubeníkovi na prestižní akademii v USA, který je vedený nekompromisním a přísným (slabé slovo) učitelem. Kromě excelentních výkonů hlavních představitelů (J.K. Simmons za roli šíleného učitele získal Oscara) stojí za povšimnutí i skvělý hudební doprovod. Pro mě se určitě jedná o jeden z nejlepších filmů za poslední dva roky. 
 
 

8. POŘÁD JSEM TO JÁ (STILL ALICE)
 
 
Další ze snímků, který se zúčastnil v tomto roce Oscarů a představitelka Alice Julianne Moore si jednoho odnesla. Citlivě natočený film o Alzheimerově nemoci, která postihuje čím dál víc lidí a je potřeba o tom vědět. Je to smutná podívaná, ale zbytečně citově nevydírá a věrně zobrazuje průběh nemoci. Potěší i kvalitní výkon herečky Kristen Stewart jako jedné z dcer.
 
 
 
9. STEVE JOBS
 
 
První film o Steve Jobsovi, který mě bavil a něco nového jsem se i dozvěděla. Je potřeba se u snímku docela soustředit, aby člověk zachytil všechny souvislosti a jména, ale pokud to vydržíte, tak vás čeká silný zážitek. Michael Fassbender je jako Jobs naprosto dokonalý a věřila jsem mu každé slovo. Navíc se jedná o opravdu originální scénář, který nápaditě zachycuje a propojuje jednotlivé životní momenty v působivý celek. Věřím, že nominace na Oscara ho neminou! Ještě jsem zvědavá co předvede Leonardo v Revenantovi, ale myslím, že Fassbender bude určitě jeho hlavním soupeřem o sošku pro nejlepšího herce.
 
 
 
10. ROOM
 
Moji desítku uzavírá film, který působí nenápadně, ale o to víc překvapí. Čím méně toho o filmu víte, tím lépe. Protože vás naprosto ohromí. A to díky hereckému výkonu i samotnému scénáři (založenému na stejnojmenné knize). Pokud chcete vědět víc, tak mrkněte SEM, psala jsem o filmu již dříve. Jeden z dalších adeptů na americké Oscary!