Nadešel poslední týden v roce a s ním i posleTv Tipydní TV tipy tohoto roku. Já odjíždím ve středu do zahraničí na hory (snad tam bude nějaký sníh!) a televizi určitě nezapnu. Ale ti, kteří budou poslední volné dny trávit u nás v ČR je možná uvítají. Co budete dělat na Silvestra? Nikdy jsem tento svátek neměla příliš ráda, protože se nerada veselím “na povel”, takže já nic velkého neplánuju. Trocha sněhu a “vůně” zahraničí mi to vynahradí. Doufám jen, že strávíte konec roku s tím, koho máte rádi a užijete si to po svém. Do nového roku přeju jen to nejlepší, hodně dobrých filmů a snad zachováte filmovému světu věrnost i v r. 2016 :-)!

Týden 28.12.2015-3.1.2016



Pondělí 28.12.2015: Petr Pan (Peter Pan, 2003) – Nova Cinema, 20:00



Režisér snímků jako je Svatba mého nejlepšího přítele nebo Muriel se vdává, vzdal hold autorovi klasické pohádky Petr Pan J. M. Barriemu. Vydařená adaptace s velmi kvalitním hereckým obsazením bude bavit jak děti, tak i dospělé. 
Ve starém domě uprostřed Londýna vypráví malá Wendy každou noc svým bratrům kouzelné pohádky o hrůzostrašném kapitánovi Hookovi. Děti se ale samy stanou hrdiny ještě většího dobrodružství, když do jejich pokoje jedné noci vlétne Petr Pan a zavede je až do kouzelné Země Nezemě. 





Pondělí 28.12.2015: Rocky Balboa – JOJ Plus, 20:35



Sportovní drama s postavou legendárního Rockyho z roku 2006 je zatím posledním filmem ze známé série (nového Creeda nepočítám) a velmi zdařilým zakončením. 
Tentokrát se Rocky postaví do ringu proti mladému úřadujícímu šampiónovi těžké váhy Dixonovi. 





Pondělí 28.12.2015: Mezi řádky (Freedom Writers, 2007) – Nova Cinema, 22:00



Kvalitní drama, které je založené na stejnojmenném knižním bestselleru. Plusem je herecké obsazení s Hillary Swank a Patrickem Dempseym v hlavních rolích. Příběh vypráví o dětech ulice vychovaných v pouličních přestřelkách a o učitelce, která jim chce dát, co potřebují nejvíc: jejich vlastní hlas. Skupina pravděpodobně “nevzdělatelných” teenagerů objeví sílu snášenlivosti, znovu získá své zničené životy a změní svůj svět. 



Úterý 29.12.2015: Pí a jeho život (Life of Pi, 2012) – TV Prima, 20:15



Úžasný fantasy film od režiséra Anga Lee (Zkrocená hora, Tygr a drak), podle předlohy Yanna Martela, nesmíte tento týden promeškat.
Snímek vypráví o chlapci jménem Pí, který strávil své dětství v indické zoologické zahradě, kterou založil jeho otec. Možná by exotickou živnost převzal, kdyby se rodina nerozhodla přestěhovat od studené Kanady, i s některými zvířaty. Proti tomu se ovšem postavily přírodní živly, které během cesty nákladní loď potopily. Pí se šťastnou náhodou ocitl v záchranném člunu, který zůstal uprostřed oceánu jako jediná připomínky katastrofy. Kromě něj se však zachránila i zebra, hyena, orangutan a tygr. Ti všichni teď budou muset na člunu najít způsob jak zůstat naživu.




Úterý 29.12.2015: Máme rádi velryby (Big Miracle, 2012) – TV Markíza, 20:30



Příjemný film, který kromě dobrých hereckých výkonů nabízí i zajímavý příběh.

Snímek vznikl na motivy skutečné události, jež zasáhla lidi po celém světě. Vypráví příběh televizního reportéra z malého města (John Krasinski) a zapálené aktivistky (Drew Barrymore), kteří se společně s podporou znepřátelených světových mocností pokusí zachránit rodinu majestátních velryb uvízlých pod ledovým příkrovem Severního ledového oceánu.




Úterý 29.12.2015: Vyměřený čas (In Time, 2011) – TV Markíza, 22:35



Celkem zábavné sci-fi s oblíbeným Justinem Timberlakem nám předkládá neveselou podobu blízké budoucnosti, ve které žijí lidé jen do 25 let. Pak zemřou. Pokud si nevydělají, neukradnou nebo nezdědí nějaký čas navíc. 
Will Salas (Timberlake) žije z  minuty na minutu v chudé zóně Dayton a jenom tvrdá práce v továrně mu každý den poskytne další den života navíc. To se však změní, když Will pomůže uniknout před gangem bohatému Henrymu (Matt Bomer). Ten mu za záchranu totiž daruje celé století času a sám se rozhodne svůj nekonečný život skončit. V dalších rolích uvidíte Amandu Seyfried, Cilliana Murpyho nebo Olivii Wilde.




Úterý 29.12.2015: Noc hrůzy (Fright Night, 2011) – JOJ, 22:50



Komediální horor, s Colinem Farrellem v hlavní roli, vypráví o Charleym (Anton Yelchin), středoškolákovi před maturitou, který si užívá život plnými doušky. Problémy nastanou ve chvíli, kdy se do vedlejšího domu nastěhuje Jerry (Farrell). Charley dospěje po nějaké době k jednoznačnému závěru: Jerry je upír, který loví své vlastní oběti… Snímek natočil nadaný režisér Craig Gillespie, tvůrce filmů Lars a jeho vážná známost nebo Pan tělocvikář.





Úterý 29.12.2015: Cizí oběd (The Lunchbox, 2013) – ČT art, 21:45


Film patřící do žánru food porn, o kterém jsem psala ZDE 😉







Středa 30.12.2015: Panna nebo Orel (Easy A, 2010) – Nova Cinema, 20:00



Velmi povedená romantická komedie ze středoškolského prostředí se skvělou Emmou Stone v hlavní roli.

Olive (Stone) se stane obětí školní pomluvy – vypráví své nejlepší kamarádce o fiktivním setkání s vysokoškolským studentem. Lež se rozlétne po chodbách a Olive se coby promiskuitní školačka stává centrem pozornosti.




Středa 30.12.2015: Michael Jackson: This Is It (2009) – Nova Cinema, 21:45



Úžasný dokument, který mapuje přípravu představení, které se mělo stát hudební událostí nejen tohoto roku, ale celého desetiletí a možná i více…





Středa 30.12.2015: Podraz (The Sting, 1973) – ČT2, 20:00



Klasika z roku 1973 s nepřekonatelným Paulem Newmanem a Robertem Redfordem v hlavních rolích dvou podvodníků. Pojďme si připomenout legendární film o jednom geniálním dostihovém podrazu!





Čtvrtek 31.12.2015: Diktátor (The Dictator, 2012) – Nova Cinema, 21:55



Další z komedií s nekorektním Sachou Baron Cohenem v hlavní roli. Tentokrát se představuje jako diktátor Alladin, vládce země jménem Wadiya, kterou se snaží ze všech sil zachránit před demokracií. 
Pokud vám tento typ humoru vyhovuje, tak neváhejte!




Pátek 1.1.2016: Fair Play – ČT1, 20:00


Sportovní drama režisérky Andrey Sedláčkové z roku 2014 je na české poměry dobrý film. Vypráví příběh mladé a nadějné atletky Anny kolem roku 1980, která se snaží postoupit na olympijské hry. Co vše je pro to ochotná udělat a jak to ve sportovním odvětví fungovalo v komunismu, to zjistíte ve snímku. Film se dostal do širšího výběru na Evropských filmových cenách a byl vybrán jako český kandidát na Oscary, bohužel nakonec nebyl nominován.





Pátek 1.1.2016: Občanský průkaz – ČT1, 21:35


Hořká komedie režiséra Ondřeje Trojana na motivy knihy Petra Šabacha sleduje osudy čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel a lásek od okamžiku, kdy v patnácti dostanou občanský průkaz až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku. Je nutné poznamenat, že je příběh zasazený do sedmdesátých let, do doby, kdy vyjít na ulici bez občanky znamenalo koledovat si o pořádný průšvih, a kdy povinná vojenská služba byla pro mnohé tím největším strašákem.




Pátek 1.1.2016: Croodsovi – TV Prima, 20:15


Animovaná dobrodružná komedie vypráví příběh první pravěké rodiny na světě, která se jmenuje Croodsovi. Jakmile dojde ke zničení jejich rodinné jeskyně, kde doposud spokojeně bydleli, jsou nucení začít žít někde jinde. A tak podniknou cestu do neznáma, ohromující výlet do krajiny plné neuvěřitelných a někdy i nebezpečných stvoření. 
Pohodová rodinná komedie, která pobaví.




Pátek 1.1.2016: Miluji tě k sežrání (Just Friends, 2005) – Kino Barrandov, 22:15


Jednoduchá a ohraná, ale na druhou stranu docela vtipná komedie s Ryanem Reynoldsem, Amy Smart a Annou Faris v hlavních rolích.
Chris (Reynolds) býval na střední škole tlustý a nepopulární otloukánek. Po několika letech z něho však vyrostl atraktivní a úspěšný manažer v hudebním průmyslu. Shodou okolností se po dlouhé době objeví ve svém rodném městě a narazí na dávnou lásku ze školy. Jak tohle asi může dopadnout? 🙂




Sobota 2.1.2016: Rango – Nova Cinema, 20:00


Vtipný animovaný western s postavou Ranga, chameleona, který překvapí svou originalitou.
Rango se shodou okolností ocitne uprostřed vyprahlé pouště, kde si na něm málem pochutná hladový jestřáb. A aby napětí nebylo málo, jeho další kroky vedou do města jménem Prach, kde od místních obyvatel dostane po chvíli (a po vyslechnutí jeho hrdinských historek) šerifskou hvězdu a hromadu úkolů.
Režisér Pirátů z Karibiku Gore Verbinski namíchal koktejl akce, humoru a nádherných kulis, který jede stejně dobře jako loď Jacka Sparrowa.





Sobota 2.1.2016: Jeden musí z kola ven (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011) – ČT2, 21:35


Snímek režiséra Tomase Alfredsona (Ať vejde ten pravý) je založený na stejnojmené vynikající knize Johna le Carrého. Do hlavních rolí byly obsazeny špičky současného filmu – Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Benedict Cumberbatch, aj. A nezklame ani samotný film.

Píše se rok 1973 a britská tajná služba MI6 se pokouší ve svém středu nalézt sovětského špiona a udržet Spojené království v bezpečí. K odhalení pachatele je povolán George Smiley (Oldman) a seznam podezřelých je zúžen na čtyři osoby. Kdo z nich je tím pravým? Klasika, která změnila špionážní drama.





Sobota 2.1.2016: Druhá šance (Hope Springs, 2012) – TV Doma, 20:00


Druhá šance je zábavným příběhem o stárnoucích manželích, kteří se právě nacházejí v partnerské krizi. Po 31 letech cítí, že se ze vztahu vytratila ona pověstná jiskra a manželství se propadlo do šedivého stereotypu. Jednoho dne narazí Kay (Marylin Streep) na knihu renomovaného poradce doktora Felda (Steve Carell), který vede ve městě poradnu. Ačkoliv to je Arnoldovi (Tommy Lee Jones) proti srsti, nakonec přistoupí na Kayin plán doktora navštívit a pokusit se vzkřísit vyhasínající vztah. Tušíte, jak to všechno dopadne?





Sobota 2.1.2016: Pink – ČT art, 20:20


Pro příznivce americké zpěvačky Pink je určen dokument na stanici art, po kterém následuje záznam z jejího koncertu v Melbourne!




Neděle 3.1.2016: Počátek (Inception, 2010) – Nova Cinema, 20:00


Skvělý thriller režiséra Christophera Nolana s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Vyžaduje stoprocentní divákovu pozornost, ale pokud vydržíte, tak vás odmění velkým filmovým zážitkem!





Neděle 3.1.2016: Pokoj s vyhlídkou (A Room with a View, 1985) – ČT2, 21:45


Britský romantický film s Helen Bonham Carter v hlavní roli uzavírá tento týden. 
Mladá Angličanka Lucy cestuje v roce 1907 se svojí gardedámou do Florencie. Tam se seznámí s excentrickým Georgem (Julian Sands). Konzervativní viktoriánská morálka a prudérnost se zde potká s nefalšovanou italskou nevázaností a bude to stát za to.