Vítám vás při čtení prvního filmového příspěvku v roce 2016! Doufám, že jste všichni vkročili do nového roku tou správnou nohou a první pracovní dny po svátcích nebudou až příliš velkým šokem :-! Je na čase se opět podívat do televizního programu a zkontrolovat, zda se tam něco skvělého neobjeví. A měla jsem štěstí. Především nadcházející víkend bude stát za to, protože nabídne šanci zhlédnout pár velmi kvalitních snímků. A to třeba Oscarovou Gravitaci, loňské nominované drama Kód Enigmy s Benedictem Cumberbatchem nebo Kapitána Phillipse s Tomem Hanksem. Přeji příjemnou televizní zábavu!

Týden 4.1.2016-10.1.2016
 
 
Pondělí 4.1.2016: Faunův labyrint (Pan´s Labyrinth, 2006) – Joj Plus, 23:00
 
Mysteriózní fantasy od mexického režiséra Guillerma del Tora patří k tomu nejlepšímu, co může pondělní TV nabídnout. 
Děj nás zavede do roku 1944 k dvanáctileté Ofélii, která žije se svou matkou a otčímem, frankistickým důstojníkem, kdesi v horách ve Španělsku. Život ve vojenské posádce ale nenabízí pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, nedostatkem jídla a špatným vztahem s otčímem. Brzy po příjezdu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji zavede do mocné pohádkové říše.
Ve filmu se prolíná neutěšená reality druhé světové války s fantazií dvanáctileté dívky a přináší opravdu silný divácký zážitek. Kvalitu ocenila i porota na Oscarech v roce 2007 a snímek si odnesl mnoho cen.
 
 
 
 
Úterý 5.1.2016: Statečné srdce (Braveheart, 1995) – Prima MAX, 20:15
 
filmové TV TIPYMel Gibson měl včera narozeniny a na jeho počest bych doporučila téměř již klasický historický film Statečné srdce. Podle mě jeden z jeho nejlepších, který si i sám režíroval. Film je inspirovaný skutečnou historickou postavou Williamem Wallacem, který se ve 13. století postavil do čela odporu proti anglickému králi Eduardovi I. Středověká pohádka, jak má být!
 
 
 
Středa 6.1.2016: Čelisti (Jaws, 1975) – TV Nova, 22:20
 
Dalším retrem je hororový snímek Stevena Spielberga Čelisti. Snímek získal tři Oscary (hudba, střih, zvuk) a světová kinematografie nový fenomén.
Pojďme si zavzpomínat na událost, která se stala v městečku Amity. Nikdo tehdy netušil, že někde pod hladinou čeká obrovský bílý žralok…
filmové TV TIPY
 
Středa 6.1.2016: Trabantem napříč Afrikou (2010) – ČT2, 21:30
 
Dokumentární film Dana Přibáně a Dany Zlatohlávkové nás vezme na cestu z Prahy do Kapského města. 
Snímek o tom, co obnáší projet Černý kontinent v jednom z nejprimitivnějších aut, jaké kdy bylo vyrobeno. Bez příkras, bez scénáře, bez doprovodného štábu. Společně s nimi projedeme jedenáct afrických států – Tunisko, Libyi, Egypt, Súdán, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Zambii, Botswanu, Namibii a JAR. A stojí to za to!
 
 
 
Čtvrtek 7.1.2016: Nevinnost (2011) – TV Nova, 20:20
 
Drama režiséra Jana Hřebejka přináší docela zajímavou podívanou s dobrým hereckým obsazením a skvělou hudbou.
Uznávaný lékař, milovaný otec a manžel (Ondřej Vetchý), čelí obvinění z velmi těžkého zločinu. A tak ze dne na den vymění dobrou adresu za celu ve vazební věznici, odkud se nevina prokazuje hodně těžko. Film také o tom, jak nám může láska a nenávist zkomplikovat život a že hranice mezi nimi je občas až příliš tenká.
 
 
 
 
Pátek 8.1.2016: Avengers (2012) – TV Nova, 20:20
 
Akční film z produkce Marvel Studios nám dává šanci vidět pohromadě super hrdinský tým všech dob – Avengers. Představí se tak na jednom místě Iron Man, Hulk, Thor, Kapitán Amerika, Hawkey a Black Widow. Ti všichni budou muset spojit své síly proti společnému nepříteli a zachránit svět.
Parádní a vtipná akční jízda, která nepolevuje a jede na plný plyn až do grandiózního finále. Pro komiksové fanoušky nutnost!
 
 
 
 
Sobota 9.1.2016: Gravitace (Gravity, 2013) – TV Nova, 20:20
 
Filmový zážitek z roku 2013 přišel už i na televizní obrazovky. Sci-fi režiséra Alfonsa Cuaróna (Mexická jízda, Potomci lidí) nás vezme do vesmíru a budeme se bát. Sandra Bullock hraje doktorku Ryan Stone na její první vesmírné misi. George Clooney ztvárnil vesmírného veterána Matta Kowalskyho, který velí svému poslednímu letu před odchodem do důchodu. Jenže během zdánlivě rutinní výpravy do kosmu dojde ke katastrofě. Loď je zničená a Stone a Kowalsky zůstanou ve vesmíru sami, odkázáni jeden na druhého a směřujíc dál do temného vesmíru. 
Opravdu parádní podívaná, která díky úžasné kameře nejvíc vynikne na velkém plátně a ve 3D. 
 
 
 
 
Sobota 9.1.2016: Patrola (End of Watch, 2012) – Prima, 22:30
 
Překvapivě velmi dobrý krimi thriller, s Jakem Gyllenhaalem a Michaelem Peńou v hlavních rolích, nám nabídne Prima v sobotu večer.
Děj vypráví o dvou policistech, kteří spolu hlídkují v ulicích South Central v Los Angeles. Ve spleti modrých světel, houkajících sirén a adrenalinových situací jsme svědky spontánních a často humorných momentů dvou kolegů, kteří tráví většinu času v policejním autě, čekajíc na další případ. Práce mezi nimi vytvoří silné pouto, díky kterému se můžou jeden na druhého spolehnout a to i v situacích, při kterých půjde o život.
 
 
 
 
Sobota 9.1.2016: Kód Enigmy (The Imitation Game, 2014) – JOJ, 20:35
 
Loňský snímek nominovaný na několik Oscarů vypráví příběh profesora matematiky a kryptoanalytika Alan Turinga (Benedict Cumberbatch), který se podílel spolu se svým týmem na prolomení kódu legendárního šifrovacího stroje Enigma. Tím pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránit tak tisíce lidských životů. 
Film založený na skutečném příběhu zaujme skvělým hereckým obsazením (Cumberbatch, Kiera Knightley), zachycením dobové atmosféry i silným závěrem. 
 
 
 
Neděle 10.1.2016: Sedm (Se7en, 1995) – TV Nova, 22:35
 
Filmová klasika z dílny Davida Finchera s hvězdným hereckým obsazením.
Sedm smrtelných hříchů, o nichž kázali církevní hodnostáři, a dva detektivové, kteří vraždy motivované těmito hříchy musí vyřešit.
Neobyčejný film, který vznikl na hollywoodské poměry za velmi nízký rozpočet 20mil dolarů. Už necelé dva měsíce po americké premiéře se jeho náklady čtyřnásobně vrátily. Čtyři týdny se držel na samém vrcholu a do konce roku vydělal 90mil dolarů.
 
 
 
 
Neděle 10.1.2016: Kapitán Phillips (Captain Phillips, 2013) – Markíza, 20:30
 
Další loňský adept na Oscary, thriller Kapitán Phillips s Tomem Hanksem určitě stojí za vidění.
Snímek nám předkládá komplexní studii přepadení americké nákladní lodi somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Paul Greengrass nám svým režisérským uměním nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohledu na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem, kapitánem Richardem (Tom Hanks) a kapitánem somálských pirátů Musem, který ho unese jako rukojmí. Skvělá a hodně napínavá podívaná, která rozhodně zaujme.