Vybrala jsem pro vás tento měsíc filmy, které si myslím, že stojí za vidění v kině. Od dlouho očekávaných hitů (Revenant) až po ty méně známé! Rozhodně si myslím, že třeba takový Tarantino nebo už jednou jmenovaný Revenant by se měli vidět na velkém plátně. Přestože pirátské kopie kolují internetem a nejeden z vás je možná už zhlédnul z pohodlí domova. Máte nějaký svůj tip vy? Dejte mi vědět! 🙂



Premiéry 7.1.2016

  • OSM HROZNÝCH (The Hateful Eight, 2015)
Režie: Quentin Tarantino
Scénář: Quentin Tarantino

Děj: Několik let po občanské válce se zasněženými kopci Wyomingu řítí dostavník. Veze se v něm Ruth (Kurt Russell), lovec lidí, známý také jako “Kat”, a Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). Jeho čeká odměna, vypsaná na její hlavu, ji soud a oprátka. Po cestě potkají dva muže – majora Marquise Warrena (Samuel L. Jackson), bývalého vojáka, ze kterého se také stal obávaný lovec lidí a Chrise Mannixe (Walton Goggins), jižanského odpadlíka, který o sobě tvrdí, že je novým šerifem. Nad horským průsmykem začne však zuřit sněhová bouře a posádka začíná tušit, že se do města asi jen tak nedostanou…

Proč film vidět? Protože je to další z filmů legendárního Tarantina, který vlastně neumí natočit špatný film. Protože máte možnost vidět pohromadě hvězdné herecké obsazení (hlavně Jennifer Jason Leigh!). Protože se bude jednat o western (Tarantinovský western!). 
  • SÁZKA NA NEJISTOTU (The Big Short, 2015)
Režie: Adam McKay
Předloha: Michael Lewis (kniha)
 
Děj: Drama Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v USA dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete splatit. Excentrický finančník Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je mnoho a přestavují časovanou bombu, která odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl vydělat balík peněz, v případě že hypoteční bublina praskne. Vyplatila se mu nejistá sázka?
 
Proč film vidět? Protože v případě, že jste nečetli knižní předlohu, tak se něco nového dozvíte. Protože uvidíte řadu skvělých herců pohromadě – Christian Bale, Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell, Marisa Tomei. Protože to je hodně vysoce hodnocený film a kritici pějí chvály (možná dojde i na Oscary!)

  • ZKÁZA KRÁSOU (2015)
Režie: Helena Třeštíková, Jakub Hejna
Scénář: Helena Třeštíková, Jakub Hejna

Děj: Dokumentární film o Lídě Baarové. Herečka, pro kterou byla její krása největším darem i prokletím zároveň. Mladá a atraktivní dívka se rychle stala největší československou filmovou hvězdou a proslula i vztahem s ministrem říšské propagandy Josephem Goebbelsem. Dokumentaristka Helena Třeštíková se s Baarovou setkala v jejím zahraničním exilu. Na sklonku hereččina života natočila otevřenou zpověď kdysi milované a následně zatracované hvězdy.

Proč film vidět? Protože pokud toho o Baarové příliš nevíte, tak to pro vás bude hodně zajímavé. Protože Třeštíková natočit poutavý dokument umí. Protože v lednu má premiéru Renčův film Lída Baarová a můžete pak oba snímky porovnat.


Premiéry 14.1.2016
  • O KUŘATECH A LIDECH (Men & Chicken, 2015)
Režie: Anders Thomas Jensen
Scénář: Anders Thomas Jensen
 
Děj: Gabriel a Elias se u smrtelného lože svého otce dozví, že jsou adoptovaní. Jejich biologickým otcem je Evelio Thanatos, odborník na výzkum kmenových buněk. Po příjezdu na ostrov Ork bratři zjistí, že mají další tři sourozence – velmi neortodoxní. Jak zkultivovat trio neotesaných buranů, kteří chodí spát se slepicemi a pro ránu nejdou daleko? Uznávaný mistr černých severských komedii se vrací s filmem o vejcích, která padla daleko od stromu.

Proč film vidět? Protože je to severská komedie s černým humorem. Protože herci hrají parádně, i když se nejedná o známá jména. Protože film režíroval tvůrce skvělého filmu Adamova jablka.

  • REVENANT Zmrtvýchvstání (Revenant, 2015)
Režie: Alejandro González Inárritu
Předloha: Michael Punke (kniha)
 
Děj: Dobrodružné drama o lovci Hughu Glassovi (Leonardo DiCaprio), který se snaží zraněný a opuštěný přežít v nepřátelské americké divočině. Poháněn jen vlastní vůlí pomstít se muži ze své skupiny (Tom Hardy), který ho zradil a nechal napospas svému osudu.

Proč film vidět? Protože Leonardo i Tom Hardy předvádí úžasné herecké výkony. Protože Inarritu patří mezi loňské držitele Oscarů (Birdman) a je ve skvělé formě. Protože se jedná o jeden z nejlepších filmů letošního roku a bylo by škoda ho vynechat.


 
Premiéry 21.1.2016
 
  • FÚSI (2015)
Režie: Dagur Kári
Scénář: Dagur Kári
 
Děj: Hrdinou severského drama je zavalitý čtyřicátník Fúsi, který sbírá odvahu vstoupit do dospělého světa. Prochází životem jako náměsíčný, jeho všední dny ovládá rutina. Když do jeho světa nečekaně vtrhnou temperamentní žena a osmileté děvčátko, je donucen to risknout…

Proč film vidět? Protože se jedná o emocionálně silný film. Protože se budete výborně bavit (pokud máte rádi černé komedie). Protože se jedná severský film, který je odlišný od běžné hollywoodské produkce.



Premiéry 28.1.2016
 
 
  • DO POSLEDNÍHO DECHU (The Finest Hours, 2016)
Režie: Craig Gillespie
Předloha: Casey Sherman (kniha), Michael J. Tougias (kniha)
 
Děj: Hrdinský akční thriller vypráví příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. 2. 1952 rozsáhlá bouře, označovaná místními jako nor´easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře zničila i loď SS Pendleton. Doslova roztržena vedví, ve svém rychle se potápějícím člunu uvěznila více než 30 námořníků.

Proč film vidět? Protože film režíroval talentovaný Craig Gillespie. Protože má snímek velmi dobré herecké obsazení (Casey Affleck, Eric Bana, Chris Pine, Ben Foster). Protože se bude jednat o akční podívanou, plnou skvělých efektů.