Na co se tento měsíc vyplatí zajít do kina? Pokusím se na to odpovědět v dnešním příspěvku Kino tipy na květen. Já osobně se už nemůžu dočkat nového filmu o mutantech X-Men s názvem X-Men: Apokalypsa. Komiksový snímek, který opět režíroval Bryan Singer, nás zavede zpátky mezi staré známé, profesora X, Magneta, Raven a ostatní. Není překvapením, že osud země bude viset na vlásku. Náročnější diváky by mohla zaujmout komedie Mikrob a Gasoil, od velmi kreativního režiséra Michela Gondryho a nejmenší diváky zase adaptace populární hry Angry birds (Angry birds ve filmu). Navíc nám za pár dní začne festival v Cannes a pohledy všech filmových fandů se stočí na jih Francie. Podívejte se na mé kino tipy níž a užijte si květnové kino!

Premiéry od 5.5.2016
NEBE A LED (La glace et le ciel, 2015)

Režie: Luc Jacquet

Scénář: Luc Jacquet

Dokument, který dokazuje, že teorie globálního oteplování není zcela “mimo mísu”.

Děj: Oscarový režisér Luc Jacquet (Putování tučňáků) ve svém novém celovečerním dokumentu popisuje sérii dobrodružných cest francouzského polárníka a vědce Clauda Loriuse na Antarktidu, které vedly až k objevení a popsání jevu, dnes dobře známého jako „globální oteplování”. Na příběhu odvážného vědce a jeho přelomového objevu ukazuje režisér, jaký dopad může mít chování člověka na budoucnost naší planety. (Aerofilms)

NAŠE MALÁ SESTRA (Umimachi Diary, 2015)

Režie: Hikorazu Kore-eda

Scénář: Akimi Yoshida (předloha komiks), Hikorazu Kore-eda

Určitě není na škodu se někdy podívat i na filmy, které nejsou americké nebo české. A zrovna japonské drama Naše malá sestra je tou správnou volbou. Mělo by se jednat o velmi pozitivní (feel good) snímek, založený na japonském komiksu Umimachi Diary od Akimi Yoshidy.

Děj: Rodinné (melo)drama, které na čechovovském půdorysu domu, zahrady a čtyř sester skládá poctu magii všednosti. Tři sestry žijí společně ve velkém domě ve městě Kamakura. Když jejich otec, který od rodiny odešel před patnácti lety, zemře, cestují na venkov na pohřeb, kde poznají svou plachou nevlastní sestru. Jejich návrh, aby odjela žít společně s nimi, dospívající Suzu s nadšením přijímá. Začíná tak období sladkých i nahořklých dobrodružství… (Film Europe)

CAPTAIN AMERICA: OBČANSKÁ VÁLKA (Captain America: Civil War, 2016)

Režie: Anthony Russo, Joe Russo

Scénář: Jack Kirby (komiks), Joe Simon (komiks), Christopher Markus, Stephen McFeely

Na tento snímek čeká velká většina diváků. Já osobně nejsem fanynkou Kapitána Ameriky, ale jsem si jistá, že se bude jednat o kvalitní podívanou. V USA premiéra už proběhla a v současnosti se hodnocení drží VELMI vysoko. Fanoušci se můžou těšit na Chrise Evanse v roli Captaina, Roberta Downeyho Jr. jako Iron Mana a Scarlett Johansson v kostýmu Black Widow.

Děj: Film studia Marvel Captain America: Občanská válka se odehrává v době, kdy Steve Rogers převzal vedení nově zformovaného týmu Avengers, který se nadále snaží chránit lidstvo. Dojde však k dalšímu incidentu, ve kterém sehrají Avengers nešťastnou roli. Politické tlaky vyústí ve vytvoření systému zodpovědnosti vedenému vládní organizací, jež na tým super-hrdinů dohlíží a řídí ho. Nová skutečnost Avengers rozdělí na dva tábory. Jeden vede Steve Rogers, hájící svobodu Avengers, aby mohli bránit lidstvo bez vládních zásahů. Druhý vede Tony Stark, který překvapivě zastává myšlenku vládního dohledu a zodpovědnosti. Připravte se vybrat si svou stranu a přidat se k non-stop akci na dvou frontách. (Falcon)

ČISTIČ (2015)

Režie: Peter Bebjak

Scénář: Peter Bebjak, Peter Gašparík

Slovenský režisér některých dílů seriálu Případy 1. oddělení natočil celkem povedené (podle dosavadních ohlasů) drama, které těží z oblíbeného tématu voyerismu.

Děj: Tomáš není společenský typ. Jeho minulost a jeho práce ho uzavřely do osamělé smyčky: na zavolání se dostaví do práce, vyčistí domácnost, většinou zcela o samotě, po práci si vyzvedne výplatu a jde domů – čekat na další telefonát. Nejbližšími lidmi jsou sousedé, jejichž hovory jsou slyšet větrací šachtou. S matkou si pouze telefonuje a shodnou se, že se mají fajn. Jeho stereotyp naruší zmatek v jedné z domácností, kde pracuje. Musí se v ní ukrýt a stane nepozorovaným svědkem rodinného života, na hony vzdáleného tomu, jak žije on sám. Z pozorování cizích životů se stane záliba a ze záliby brzy vášeň. Takhle se jednoho dne dostane do bytu krásné Kristíny a jejího pochybného bratra Adama. Rozhodne se porušit své hlavní pravidlo jediné návštěvy a opakovaně se sem vrací. S každou další návštěvou poznává, že v této rodině není něco v pořádku a pravděpodobně je jen otázkou času, kdy bude muset zasáhnout… (Bontonfilm CZ)

Premiéry od 12.5.2016
MIA MADRE (2015)

Režie: Nanni Moretti

Scénář: Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Valia Santella

Italský režisér Nanni Moretti přichází po pěti letech s novým filmem. Naposledy jsme od něj mohli v kinech vidět komediální drama Máme papeže! (Habemus Papam!) vyprávějící o volbě nové hlavy katolické církve. Tentokrát se podíváme do života režisérky Margherity, která bojuje sama se sebou a s nemocí své matky.

Děj: Intimní rodinné drama s prvky komedie o přijetí smrti a pochyb, inspirované režisérovými vlastními zážitky. Margherita je režisérka, která se právě nachází uprostřed natáčení poněkud neoriginálního sociálního dramatu o vzpouře v továrně. Vedle trablů s herci, především nesnesitelně sebestřednou hvězdou Barry Hugginsem (John Turturro), prožívá Margherita i těžkou osobní krizi – její matka umírá a filmařka svádí vnitřní souboj nejen s režií filmu, ale především s režií vlastního života. Nakonec pochybuje o všem, o všech a především sama o sobě. Dohánějí ji následky vlastních sobeckých rozhodnutí? (Film Europe)

 

ANGRY BIRDS VE FILMU (Angry Birds, 2016)

Režie: Clay Kaytis, Fergal Reilly

Scénář: Jon Vitti

Určitě se mnoho z vás v minulosti setkalo s hrou Angry birds. Vtipná hříčka vyvinutá finskou společností Rovio Mobile, ve které se do vzduchu vystřelovali pestrobarevní a permanentně naštvaní ptáčci, byla celosvětovým hitem. Největší popularita už odpadla (nahradila ji Candy Crush Saga) a společnost se rozhodla ze svého úspěchu ještě něco vytěžit, proto do kin přichází i samostatný film. Uvidíme, jak se tvůrcům jejich záměr povedl nebo nepovedl. Trailer vypadá celkem dobře!

Děj: Film nás zavede na ostrov, kde žijí nelétaví, ale jinak velice šťastní ptáci. Až na pár výjimek. Ruďák, věčně vzteklý opeřenec, neposedný Žluťas a výbušný Bombas tvoří v tropickém ráji partičku neoblíbených outsiderů. Když však na ostrov dorazí záhadná zelená prasata, musí tahle nesourodá skupinka zjistit, co mají vepři za lubem a svůj ostrov před nimi zachránit. (Falcon)

Premiéry od 19.5.2016
X-MEN: APOKALYPSA (X-Men: Apocalypse, 2016)

Režie: Bryan Singer

Scénář: Michael Dougherty, Dan Harris, Simon Kinberg, Bryan Singer

Tady už přichází  moje srdeční záležitost. Nenechám si ujít a 19.5. budu poslušně čekat ve frontě do kina 🙂 Kromě již známých představitelů mutantů, se nově představí i herečka Olivia Munn a Oscar Isaac.

Děj: Od počátku civilizace byl uctíván jako bůh. Apocalypse, první a nejsilnější z mutantů marvelovského světa X-Menů načerpal sílu ostatních mutantů a stal se tak nesmrtelným a neporazitelným. Probudil se po tisíci letech a je rozčarovaný ze světa, který nachází. Rekrutuje tým mutantů včetně zklamaného Magneta (Michael Fassbender) s cílem očistit lidstvo a nastolit nový světový řád, kterému chce vládnout. Osud Země tak visí na vlásku. Raven (Jennifer Lawrence) s pomocí profesora X (James McAvoy) stane v čele týmu mladých X-Menů, aby společně zastavili svého největšího nepřítele a zachránili lidstvo před úplným zánikem. (CinemArt CZ)

Premiéry od 26.5.2016
ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ: ZA ZRCADLEM (Alice Through the Looking Glass, 2016)

Režie: James Bobin

Scénář: Linda Woolverton

Po veleúspěšné Knize Džunglí uvede společnost Disney další potencionální hit. Sequel Alenky v říši divů natočil James Bobin, autor úspěšných Mupetů, a vystřídal tak na postu režiséra Tima Burtona. Podle traileru se můžeme těšit na temnější atmosféru, než měl první snímek a nové postavy. Především Sachu Baron Cohena v roli podivína jménem Čas a Rhyse Ifanse jako Klouboučníkova otce. Z prvního dílu jsem nebyla příliš nadšená, doufejme, že tentokrát to bude lepší!

Děj: Alenka Kingsleighová se ujala řemesla po svém otci a strávila několik posledních let na divokých vlnách světových oceánů jako mořeplavkyně. Po svém návratu do Londýna objeví kouzelné zrcadlo, skrz které se dostane zpět do fantastické Říše divů, kde se znovu shledá se svými starými známými: Bílým králíkem, houseňákem Absolemem, kocourem Šklíbou a potrhlým Kloboučníkem, který není ve své kůži. Kloboučník totiž ztratil svou svoucnost a tak Bílá královna Mirana vyšle Alenku zapůjčit si Chronosféru, cože je kovová koule uvnitř Velkých hodin, jež stanovují veškerý čas. Cestou do minulosti se Alenka setkává se svými přáteli – i nepřáteli – v různých dobách jejich životů. Alenku čeká nebezpečná cesta, během které musí zachránit potrhlého Kloboučníka dřív, než jí vyprší všechen čas. (Falcon)

 

MIKROB A GASOIL (Microbe et Gasoil, 2015)

Režie: Michel Gondry

Scénář: Michel Gondry

Michel Gondry je zvláštní režisér a jeho filmy jsou toho důkazem. Původně tvůrce videoklipů (Björk, Daft Pung, Beck…) debutoval snímkem Slez ze stromu, čímž započala i jeho spolupráce se scenáristou Charlie Kaufmanem. Největšího úspěchu se zatím dočkal s romantickým snímkem Věčný svit neposkvrněné mysli a absurdními dramaty Nauka o snech a Pěna dní. Ani tentokrát nečekejte úplně obyčejný film, ale zábavnou road movie v Gondryho stylu.

Děj: Drobný Mikrob a vynalézavý Gasoil jsou tak trochu nenápadní a přehlížení teenageři. Vyhlídka, že dva měsíce blížících se prázdnin prožijí se svými rodinami, je pranic neláká. Jak ale uniknout před nudnou rutinou? Třeba tak, že vezmete motor ze sekačky, několik dřevěných planěk a postavíte neortodoxní vozidlo, něco mezi karavanem a zahradním domkem. A v něm zamíříte na netradiční dobrodružný road trip po Francii. Svoboda volá! (Film Europe)