Máme listopad a s ním i moje další pravidelné TV tipy. Věřím, že na televizi všichni ještě úplně nezanevřeli(i když i já mám obrázek televizního přijímačeobčas takovou chuť) a někdy si ji pustíte. Já spíš jako kulisu při nejrůznějších jiných aktivitách, ale i tak se tam dá občas něco dobrého zahlédnout. Abych vám to trochu ulehčila, tak jsem mrkla do programu a přináším pár tipů na snímky/seriály, které stojí za to.



Týden 2.11.-8.11.2015

Pondělí 2.11.2015: Příběhy obyčejného šílenství – Nova Cinema, 20:00

Tragikomedie režiséra Petra Zelenky (Knoflíkáři,Rok ďábla) je pro mě už klasikou, na kterou se moc ráda podívám. Oblíbila jsem si hlavní postavy, v čele s Ivanem Trojanem a Miroslavem Krobotem, a kvůli jejich výkonům si to klidně pustím znovu. Pro snímek je typický absurdní humor a skvělý hudební doprovod. Trailer ZDE.



Pondělí 2.11.2015: Sedm psychopatů – JOJ Cinema, 20:15

Další alternativou na pondělní večer je černá komedie Sedm psychopatů. Nevím, jestli všichni chytáte JOJ Cinema, ale pokud ne, tak doporučuji zkouknout někde jinde, film je totiž super 🙂 Tedy pokud vám nevadí hodně nekorektní černý humor a absurdní zápletky. Snímek režíroval Martin McDonagh, britský dramatik a režisér v jednom. Stojí například za parádním filmem V Bruggách nebo divadelní hrou Pan Polštář(vyvedená inscenace v Činoherním klubu v Praze).
Hlavní postavy(Christopher Walken, Sam Rockwell) se živí krádežemi psů, které po vypsání odměny vrací svým páníčkům. Jeden z majitelů se však ukáže jako nebezpečný, psychopatický gangster Charlie(Woody Harrelson), který pro záchranu svého psa udělá cokoliv. V dalších hlavních rolích uvidíte Colina Farrella nebo Olgu Kurylenko.



Středa 4.11.2015: Dron – stačí stisknout spoušť – ČT2, 22:25

Norský dokumentární film pohlíží na problematiku využití bezpilotních letounů v boji proti terorismu. Jak jednoduché je stisknout spoušť a z pohodlí úkrytu zabíjet? Největším operátorem dronů je v současnosti USA, která na pokyn CIA provádí ostřelování domnělých teroristických buněk a úkrytů, mnohdy však na základě nedostatečně podložených informací. Norský dokument vyjadřuje názory politologů a politiků na tuto složitou morálně-právní otázku. Zajímavostí na závěr je, že byl dokument inspirací i třeba seriálu Ve jménu vlasti. 




Středa 4.11.2015: Město – TV Nova, 23:00

Režijní tvorba Bena Afflecka je možná lepší než ta herecká 🙂 Alespoň tedy pro mě. Druhý jeho celovečerní film, krimi thriller Město, není výjimkou. Vypráví o zloději Dougovi(Affleck), šéfovi bandy nelítostných bankovních lupičů. Když se však seznámí s Clair(Rebecca Hall), která byla svědkem jedné z jejich loupeží, všechno je jinak. Doug by rád svůj život nadobro změnil, to však nebude lehké. V dalších rolích hrají třeba Jeremy Renner nebo Blake Lively. Film byl nominován na mnoho cen(Oskar, Zlaté Glóby, BAFTA) a přestože se jedná o ne příliš originální téma, tak vás svým zpracováním bude bavit. Trailer ZDE.



Čtvrtek, 5.11.2015: Šílený Max – Nova Cinema, 21:50


Původní, první a jediný Šílený Max od George Millera. Milion lidí letos vidělo nového Maxe(Fury road) a možná ani neví, že existuje původní film z roku 1979 s Melem Gibsonem v hlavní roli. Určitě doporučuji všem, kteří mají rádi postapokalyptické sci-fi šílenosti. Mel je podle mě lepší Max než Tom Hardy, co myslíte? Trailer ZDE.



Čtvrtek, 5.11.2015: Mariňák – Prima Cool, 22:00

Úspěšné válečné drama Sama Mendese (Americká krása,Spectre), s Jakem Gyllenhaalem v hlavní roli, vypráví příběh zelenáče Anthonyho (Gyllenhaal), který je spolu s ostatními nucen čelit peklu v Saudské Arábii. Těžké situace si zlehčují sarkasmem a černým humorem, kterými je film prošpikován. V dalších rolích hrají Peter Sarsgaard nebo Jamie Foxx. Snímek je docela vysoce hodnocen na filmových portálech a získal i několik filmových cen.




Pátek, 6.11.2015: Fargo – STV1, 22:30

Už jsem upozorňovala na seriál Fargo (TADY) a tento týden máte šanci vidět i původní film z roku 1996 od bratrů Coenů. Další snímek, který nás pobaví svým černým humorem a jedinečnou atmosférou. Jednou z hlavních postav je Jerry, prodejce aut, v podání Williama H. Macyho, který se z důvodu finanční tísně rozhodne nechat unést svou manželku. Počítá s tím, že výkupné zaplatí její movitý otec, jenže celá akce se nepovede a věc se ošklivě zvrtne. Na scénu přichází těhotná vyšetřovatelka Marge(výborná Frances McDormand), která se snaží zločin vyšetřit. Děj se odehrává v chladné Minnesotě, kde oba režiséři vyrůstali a znalost místa je zřejmá. Film získal mnoho oceněních včetně Oskara za nejlepší scénář(1997) a nejlepší herečku v hlavní roli (Frances Mc Dormand, 1997). Trailer ZDE.


Sobota, 7.11.2015: Temný rytíř povstal – Nova Cinema, 20:00

Nemůžu nedoporučit. Přestože asi plno lidí už vidělo, tak na sobotní večer není lepšího filmu(podle mě). Příběh movitého Bruce Wayna aka Batmana v dalším, závěrečném dílu úspěšné trilogie režiséra Christophera Nolana. Z mého pohledu je snímek trošku horší než předchozí Temný rytíř, přesto si stále zachovává svou kvalitu. Kromě Christiana Balea v roli Batmana dále uvidíte Anne Hathaway(Catwoman) a Toma Hardyho jako hlavního padoucha, maskovaného teroristu, Banea. Trailer ZDE.


Sobota, 7.11.2015: Holy Motors – ČT art, 23:30

Pro obdivovatele Kylie Minogue nebo milovníky bizarních filmových zážitků. Snímek francouzského experimentátora Leose Caraxe, který se nedá popsat, musí se prožít 🙂 Doporučuji lidem, kteří se nějakým způsobem o film blíž zajímají a chtějí vidět něco jiného, než na co jsou běžně zvyklí. Snímek měl velký úspěch na festivalu v Cannes a vyhrál nespočet filmových cen. 



Neděle, 8.11.2015: X-Men: První třída

Restart filmové série o X-menech. Tímto snímkem se vracíme úplně na začátek, kde nám je vysvětleno co všechno předcházelo vývoji mutantů a jak se z nich postupně stávaly postavy, které známe později. Co předcházelo okamžiku, kdy se z Charlese stal Profesor X a z Erika Magneto a proč se zničilo jejich přátelství? Komiksový příběh je tentokrát převedený na velké plátno Matthew Vaughnem(Kingsman) a v hlavních rolí uvidíte Michaela Fassbendera, Jamese McAvoye nebo Jennifer Lawrence. Trailer ZDE


Neděle, 8.11.2015: Zelig – STV2, 21:50

Pro milovníky filmů Woodyho Allena doporučuji jedno z jeho starších děl – Zelig(1983). Snímek, který byl nominovaný na dva Oskary vypráví příběh Leonarda Zeliga(Allen), který na sebe kvůli touze zapadnout přijímá podobu jiných lidí. Jedná se vlastně o pseudo-dokument, který obsahuje fiktivní záběry a výpovědí těch, kteří se někdy se Zeligem setkali. Já jsem osobně ještě film neviděla, ale protože mám Allena ráda, tak tomu chci dát šanci. Přesvědčilo mě i množství ocenění a kladné recenze. Jsem zvědavá! Ukázka z filmu ZDE

Neděle, 8.11.2015: Deník Bridget Jonesové – Prima Love, 20:15

A pro ty, kteří mají za sebou náročný týden/víkend a chtějí vypnout, tak pak Bridget. Ta snad nikdy nezklame 😉 Není třeba dodávat víc.