K napsání článku mě inspirovala nedávná návštěva kina a Joseph Gordon-Levittzhlédnutí skvělého filmu Muž na laně (The Walk). Hlavní roli francouzského provazochodce ztvárnil právě Joseph Gordon-Levitt a mě to přimělo si zrekapitulovat co má tenhle mladý a nadějný herec už za sebou. Je toho dost a v jeho filmografii jsem našla i pár velmi kvalitních snímků, které stojí za to zkouknout. A info na závěr – na rok 2016 se připravuje premiéra slibné autobiografie Snowden, s Levittem v roli amerického akvitisty, režíruje Oliver Stone.

  • 10 důvodů, proč tě nenávidím (1999)

Právě tahle teenage komedie nastartovala jeho kariéru a Joseph Gordon-Levitt se dostal do povědomí mnoha lidí. Neškodně zábavný film, ve kterém si zahrál taky třeba Heath Ledger nebo Julia Stiles. Můj top film, když mi bylo asi 14 let. Joseph tady představuje nesmělého Camerona, který se zamiluje do nejhezčí holky ze školy Bianci. K jejímu získání mu pomůže třeba už zmiňovaný Heath Ledger v roli frajera Patricka. Dnes už klasika.

  • Mysterious Skin (2004)
Mysteriózní drama, které vypráví příběh dvou chlapců na přelomu 80. a 90. let v Kansasu. Levitt tady hraje Neila, který je jako mladý zneužit svým trenérem baseballu, což ho poznamená a určí jeho životní směr. Film se otevřeným způsobem dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Snímek je velmi kladně hodnocen na různých filmových stránkách a pro Levitta znamenal velký odklon od komerční tvorby. Trailer ZDE
 
  • Komplic (Lookout, 2009)
Kvalitní krimi thriller, ve kterém hraje Levitt mladého, nadějného sportovce Chrise, který si po autonehodě závažně poškodí mozek. Nehoda mu zničí kariéru a sebere možnost kvalitního zaměstnání. Jediné co mu je nabídnuté je práce nočního uklízeče v bance. Právě tady se však setká s gangem bankovních lupičů, kteří mu nabídnou své přátelství. Netuší, že je jen zneužitý a zatáhnutý do jejich plánu na vyloupení. Film natočil úspěšný scénárista Scott Frank, který má za sebou práci třeba na Zachraňte vojína Ryana nebo Minority report. Trailer ZDE
 
  • 500 dní se Summer (2009)
Tady už se dostáváme k jednomu z mých nej, romantické komedii z roku 2009 s Levittem v roli reklamního textaře Toma. Jeho vysněnou dívku Summer si zahrála Zooey Deschanel. Nejedná se o typický romantický film, ale o chytrou, zábavnou i smutnou sondu do partnerského vztahu mezi dvěma lidmi, která nemusí mít vždy happy-end. Film je opatřený skvělým soundtrackem, který jen doplňuje vyváženou a kvalitní podívanou. Doporučuji, pokud jste ještě neviděli! 

  • 50/50 (2011)
Komediální drama o muži (Levitt), kterému je diagnostikovaná rakovina. Film vypráví s vtipem o nelehké situaci a snaze bojovat se zákeřnou chorobou. Nenajdete tady patos ani psychické vydírání, kterého se podobné filmy často dopouští, a i proto mi je film sympatický. V dalších rolích uvidíte Setha Rogena, Annu Kendrick nebo Bryce Dallas Howard. Film byl nominovaný na mnoho cen, včetně Zlatých Glóbů. Trailer ZDE
 
  • Looper (2012)
Sci-fi thriller, který mě v době vzniku hodně zaujal. Trochu komplikovanější děj pojednává o nájemném vrahovi Joeovi, který má za úkol popravit lidi, které jsou mu posílány zpět časem z budoucnosti. Práce je velmi dobře placená a Joe si užívá bezstarostný život plný luxusu. Jedinou podmínkou je, že svou oběť nesmí nechat uniknout. Problém nastane, když se jeho další “zakázkou” stane on sám, jen o mnoho let starší v podání Bruce Willise. Jedná se o kvalitní sci-fi, kde není nouze o akční scény a napínavý děj. Všimněte si tady podoby Josepha, kterému byl pro film digitálně upraven obličej, aby se podobal Bruci Willisovi. 
 
  • Don Jon (2013)
Režijní i scénáristický Josephův debut, ve kterém si i sám zahrál hlavní roli. Odlehčená komedie, která nám ukazuje herce zase v jiném světle – jako frajírka Jona, který je závislý na sledování pornofilmů a příliš mnoho věcí ho v životě nezajímá. Do doby než potká krásnou Scarlett Johansson a starší, inteligentní Julianne Moore. Jedná se pohodovou komedii na víkend, která nepřináší bůhví jaké poselství, ale ani v nejmenší neurazí. Joseph ukazuje, že v sobě skrývá nejen herecký, ale i ten režisérský talent.


 


Mezi další skvělé filmy, které bych ještě doporučila, patří například i Inception, Expresní zásilka (Premium rush), Lincoln nebo Temný rytíř povstal.