Mnoho blogů co znám píše o jídle, receptech, nákupech potravin, restauracích, atd. Já jsem se dneska rozhodla zveřejnit příspěvek o filmech, po kterých dostanete takový hlad, že prvně zmiňované blogy vezmete útokem. Ale nejlepší je si jídlo připravit předem a pak si ho jen vychutnat při sledování některého z mých food porn filmů. Dobrou chuť!

  • Šéf (The Chef, 2014)
Jeden z těch známějších a lepších filmů loňského roku. Film natočil Jon Favreau (Iron Man), který si současně zahrál i hlavní roli amerického šéfkuchaře, který se rozhodne jít vlastní cestou a vydělávat si jako řidič a prodavač ve food trucku. Na první pohled je vidět, že má Jon jídlo hodně rád, protože takové dobroty jsem ve filmu už dlouho neviděla. Mimoto má snímek po celou dobu opravdu fajn atmosféru a skvělý hudební doprovod. Viděla jsem už asi třikrát, pokaždé s někým jiným, a vždy jsme potom měli hrozný hlad. V dalších rolích uvidíte i Roberta Downey Jr, Scarlett Johansson a Sofii Vergaru.

  • Žranice (Big Night, 1996)
Film, po kterém budete mít chuť na italskou kuchyni! Děj vypráví příběh dvou bratrů Prima a Seconda, kteří odešli z Itálie do Ameriky, a otevřeli si tam italskou restauraci. Nic však není tak lehké, jak se zdá a bratři se brzy dostanou do finanční tísně. Zbývá jim jediná možnost, jak vytáhnout podnik z dluhů – vystrojit mistrovskou večeři, kterou jim pomohl domluvit jejich rival, majitel nedaleké prosperující restaurace. Ve filmu uvidíte Marca Anthonyho, Stanleyho Tucciho a další známé tváře. Trailer ZDE

  • Bokovka (Sideways, 2004)
A co budeme k jídlu pít? Putování za vínem nebylo nikdy lepší. Připravte si nějakou kvalitní lahev, jedině tak si to pořádně užijete. Film natočil Alexander Payne (Děti moje, Nebraska) a do hlavních rolí obsadil Paula Giamattiho a Thomase H. Churche. Příhody začínají, když se Miles (Giamatti) rozhodne darovat svému dávnému spolužákovi Jackovi (Church) oslavnou cestu do vinic. Zatímco Miles touží po prvotřídním Pinotu, Jack se spokojí s laciným Merlotem, a to není jediný rozdíl mezi touto nesourodou dvojicí. Oba muži se blíží krizi středního věku a jisté je, že se žádný z nich nevrátí zpátky do Los Angeles takový, jaký byl. Snímek získal za rok 2004 celkem 7 nominací na Zlaté Glóby.
 

  • Jiro dreams of sushi (2011)
Pro milovníky japonské kuchyně doporučuji tento dokument. Vypráví o 85letém muži jménem Jiro, který už přes sedmdesát let dělá ve své restauraci sushi. Jeho malinká restaurace se nachází v Tokijském metru a má na svém kontě tři Michelinské hvězdy. Nejen o jídle snímek pojednává, ale i o houževnatosti a vytrvalosti, které jsou Asiatům vlastní. Mně, jako milovníkovi sushi, se film líbil moc. Trailer ZDE.
 

  • Cizí oběd (Lunchbox, 2013)
Láska prochází žaludkem a vy budete mít chuť na pořádné indické jídlo! Koprodukční film (Indie, Francie, Německo, USA) z roku 2013 vypráví o ženě v domácnosti z Bombaje, která chce u svého manžela znovu vzkřísit lásku. Uvaří podle nového receptu jídlo a pošle mu ho do práce. Omylem se však pokrm dostane k jinému muži, který si s ní začne prostřednictvím krabiček s jídly vyměňovat vzkazy. Film byl v době uvedení velmi populární a vyhrál i mnoho filmových ocenění. 
 
 

  • Servírka (Waitress, 2007) 
A na závěr sladká tečka. Romantická komedie spíš pro ženské publikum, kterou ocení milovníci nejrůznějších koláčů a sladkostí. Vypráví příběh servírky Jenny (Keri Russel), která to nemá v životě vůbec jednoduché. Terorizuje ji její manžel, zjistí, že je těhotná a musí se navíc ještě připravit na soutěž v pečení koláčů. Jedná se o roztomilý, neškodný film – takový dezert na konec 🙂