Procházela jsem dnes televizní program docela hodně dlouho ve snaze najít zajímavý film nebo pořad. A přestože to byla docela bída, tak mě pár filmů zaujalo. Pokud nebudete mít v týdnu něco lepšího na práci, můžete si zapnout televizi a nechat se inspirovat tipy na 46. týden.


Týden 9.11.-15.11.2015

Pondělí 9.11.2015: Soukromý život Sherlocka Holmese – ČT2, 23:40

obrázek k filmu Soukromý život SherlockaMéně známý snímek režiséra Billyho Wildera (Někdo to rád horké, Sunset Boulevard) z roku 1970. Pro milovníky Sherlocka povinnost a nejen proto, že podle názorů mnoha se film řadí k těm nejlepším adaptacím o svérázném detektivovi. Já fanoušek nejsem a nikdy asi nebudu, přesto si myslím, že může tato retro detektivka v pondělí večer potěšit. A přítomnost vynikajícího režiséra Wildera je jen dalším plusem. V ději nechybí klasický holmesovský případ, systematické odhalování záhady i suchý anglický humor. Navíc je však naznačen Holmesův vztah k ženám, který se vine celým příběhem a činí z toho v závěru velmi melancholickou podívanou. Film v době uvedení u diváků příliš neuspěl, postupem času se však dočkal uznání, které mu patří.


Pondělí 9.11.2015: Blbý a blbější – Nova Cinema, 20:00

Jim Carrey a Jeff Daniels v dnes již klasické komedii z roku 1994 od Bobba a Petera Farrellyho (Něco na té Mary je). V době svého vzniku se setkala s vřelým přijetím a mezi komediemi určitě zaujímá své místo. Film si nehraje na žádné velké umění, je plný nekorektního, přihlouplého humoru, přesto mi nevadí, a když mám chuť vypnout, tak si to klidně pustím. Děj pojednává o dvou kamarádech Lloydovi (Carrey) a Harrym (Daniels), kteří se omylem zmocní kufříku plného peněz a zároveň jim o život začnou usilovat nebezpeční únosci. Mix absurdních zážitků a scének na sebe nenechá dlouho čekat. Pokud před sebou máte dlouhý, nudný a těžký týden, tak si pusťte Lloyda a Harryho. 


Úterý 10.11.2015: Odsouzení – ČT art, 23:05


V úterý večer jsem našla pouze jeden film, který mě celkem zaujal a to je snímek Odsouzení (2012) s Hilary Swank a Samem Rockwellem v hlavních rolích. Příběh byl natočený podle skutečné události a vypráví o Betty Anne (Swank), které se zhroutí svět poté, co je její bratr usvědčen a odsouzen z vraždy k doživotí. Ona je však přesvědčená o jeho nevinně a započne dlouhou cestu, aby ji prokázala. Největší devizou filmu jsou představitelé hlavních rolí, kvůli kterým má cenu se na film podívat. Trailer ZDE


Středa 11.11.2015: Zakletý v čase – Nova Cinema, 20:00


Trocha romantiky na středeční večer. Film, podle knižního bestselleru, vypráví o lásce mezi Clare (Rachel McAdams) a Henrym (Eric Bana), která přesahuje hranice času. Henry je totiž cestovatel časem a celý svůj život se přesouvá do budoucnosti a minulosti bez jakékoliv kontroly. To ovšem ovlivňuje jeho vztah s Clare, která by chtěla žít normálním životem. Celkem dojemná, romantická pohádka, která má navíc sympatické představitele hlavních rolí. Více ocení asi ženy 🙂 Trailer ZDE


Středa 11.11.2015: Armáda temnot – Prima Cool, 23:15


Film natočil legendární Sam Raimi jako sequel k jeho hororům Evil dead 1,2 (u nás pod názvem Lesní duch nebo Smrtelné zlo) v roce 1992. Jedná se o fantasy horor s prvky černého humoru, který sleduje osudy hlavního hrdiny Ashe (Bruce Campbell) přeneseného tentokrát do rytířské doby. Zde omylem do světa vypustí Armádu mrtvých, která rozpoutá krvavou hrůzu. Podle názorů fanoušků původních Evil dead je tento film jiný, ale o nic horší. Jde spíš o odlehčenou komedii, která postrádá krvavé nechutnosti předchozích dílů, a bát se nejspíš tolik nebudete. Přesto pro diváky, kteří mají rádi hororové parodie a trochu ujetější filmy je to trefa do černého.



obrázek k filmu Šílený Max 2Čtvrtek 12.11.2015: Šílený Max 2 – Bojovník silnic – Nova Cinema, 21:50

Druhý díl původní série o Šíleném Maxovi režíroval v roce 1981 opět George Miller a do hlavní role obsadil Mela Gibsona. Podle mnoha ohlasů je dvojka lepší než díl první a také to potvrzuje množství filmových cen, které snímek posbíral. Max, osamělý hrdina, brázdí australské silnice a pátrá po zásobách paliva. Proti němu a hrstce obránců skladu s palivem stojí bizarní a zlí válečníci, kteří jsou schopní udělat cokoliv, aby dostali, co chtějí.  Pro fanoušky letošního Maxe je film povinností! Trailer ZDE


Pátek 13.11.2015: Fanaticky zamilován – Prima Love, 20:15

Tento týden tu máme už druhý film od bratrů Farrellyů (Blbý a blbější) a jedná se o romantickou, neškodnou komedii s Drew Barrymore a Jimmy Fallonem v hlavních rolích. Spíš bych možná doporučila jeho předchůdce, britskou komedii z roku 1997 s Colinem Firthem, ale ani tato verze není úplně špatná. Obě jsou založené na novele od Nicka Hornbyho Fotbalová horečka. Fotbal (FC Arsenal) je v tomto filmu vyměněný za baseball (Red Sox, jak jinak) a vypráví o workoholičce Lindsay, která potká šarmantního Bena a zamiluje se do něj. Všechno je fajn do doby, než se projeví Benova chorobná posedlost baseballovým týmem Boston Red Sox a začne to s nim jít z kopce. Příjemná oddechovka na páteční večer 🙂




Obrázek k filmu Tahle země není pro starýPátek 13.11.2015: Tahle země není pro starý – STV1, 22:35

Skvělý thriller od bratrů Coenů (Fargo) s nezapomenutelným Javierem Bardemem v roli zabijáka Antona. Držitel Oskara za nejlepší film, scénář, režii a herce ve vedlejší roli (Bardem) v roce 2008. Scénář byl napsaný na motivy knihy stejného názvu od spisovatele Cormaca McCarthyho, držitele Pulitzerovy ceny. Děj se točí kolem lovce Llewelyna (Josh Brolin), který v prázdné pustině na pomezí mezi Texasem a Mexikem najde několik balíčků čistého heroinu a dva miliony dolarů v hotovosti. Tím, že si nález ponechá, rozpoutá zběsilou štvanici na sebe i svoji mladou manželku. V jejich stopách se vydává šerif Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) a zabiják Anton. Jedná se o opravdu napínavý thriller, který má docela dlouho stopáž (122min), ale je jedním z těch filmů, které musíte za svůj život prostě vidět.

Sobota 14.11.2015: L. A. – Přísně tajné – ČT2, 21:35

Máme tu dalšího držitele Oskara (nejlepší scénář a herečka ve vedlejší roli) v roce 1998, retro thriller natočený režisérem Curtisem Hansonem (8. míle, Skvělí chlapci). Snímek se může pochlubit hvězdným hereckým obsazením v čele s Kim Basinger a Kevinem Spaceym a napínavým scénářem, napsaným podle novely Jamese Ellroye. Pojednává o třech rozdílných losangeleských detektivech (hrají Spacey, Russel Crowe, Guy Pearce), kteří pátrají v městě andělů po pachatelích několika vražd, které mají možná něco společného. Hlavní předností filmu je kromě hereckého obsazení i skvělá atmosféra L. A. 50. let.



Sobota 14.11.2015: Cesta do pekel (Road to perdition) – JOJ Plus, 22:40

Film Sama Mandese (Skyfall, Spectre) s Tomem Hanksem, Judem Lawem a Paulem Newmanem v hlavních rolích je dalším skvělým tipem na sobotní večer. Vypráví příběh nájemného zabijáka Mika Sullivana, který po tom, co jeho syn zahlédne, čím se živí, musí svou rodinu ochránit před nebezpečím v podobě gangstera Rooneyho (Paul Newman) a nebezpečného Maguira (Jude Law). Film získal v roce 2003 Oskara za nejlepší kameru. Trailer ZDE


Sobota 14.11.2015: Zdrojový kód – Markíza, 23:15

Další sobotní film, který stojí za zhlédnutí, pokud jste ještě neviděli. Jake Gylenhaal v roli kapitána Coltera Stevense se snaží zabránit katastrofě vlaku v mysteriózním sci-fi thrilleru. Colter se stal součástí náročné mise, jejímž cílem je odhalení útočníka, který má na svědomí výbuch vlaku. Tato mise je založená na experimentu nazvaném Zdrojový kód, který Colterovi umožňuje na chvíli existovat v paralelní realitě – v těle Seana v chicagském příměstském vlaku. Seanovu identitu může využívat pouze osm minut, což je čas, během kterého musí odhalit bombového útočníka. Pokud se mu to nepodaří a bomba vybuchne, situace se opakuje. Trochu mi děj připomínal počítačovou hru, kdy pokud level nezvládnete, vrátí vás to zpět a hodně mě to bavilo. Snímek ani na chvíli nenudí a jedná se o celkem originální námět, který jsem ve filmu zpracovaný ještě neviděla.



Sobota 14.11.2015: Nepohodlný – ČT Art, 22:05

A pokud jste si nevybrali ani jeden z výše uvedených filmů, tak nabízím ještě drama Nepohodlný s Ralphem Fiennesem a Rachel Weisz v hlavních rolích. Snímek natočil režisér Fernando Meirelles, tvůrce Města bohů, podle knižní předlohy Johna le Carré. Poté co je nalezená v Nairobi zavražděná aktivistka Tessa, vydává se její manžel Justin smrt vyšetřit na vlastní pěst. Důkazy ukazují na zločin z vášně, proto se pronásledovaný výčitkami a pověstmi o nevěrách své ženy vydává po stopách její minulosti. Snímek získal v roce 2006 Oskara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli (Weisz) a poukazuje mimo jiné na problémy dnešní Afriky a vzrůstající vliv farmaceutických společností. Docela emocionální film.



Neděle 15.11.2015: Forrest Gump – TV Doma, 21:10

Netřeba představovat. Dávám to sem pro fanoušky filmu, kdyby náhodou někdo nevěděl, že to je v neděli v televizi:-)


Neděle 15.11.2015: Hunger Games: Síla vzdoru 1. část – TV JOJ, 20:35

obrázek k filmu Hunger GamesJsem osobně docela fanoušek filmové série Hunger Games. I když se prý tento díl příliš nepovedl, tak mu asi šanci dám. Ve třetím pokračování se vítězka posledních Hladových her, Katniss, stává symbolem masového odporu proti Capitolu. Její partner z Her, Peeta, zůstal v rukou nepřátel a Katniss se tak musí znovu chopit symbolu Reprodrozda a pomoci mu. Navíc ještě stále nevyřešila dilema, kterému ze dvou přátel patří její city – Galovi (Liam Hemsworth) nebo Peetovi (Josh Hutcherson)? Pokud jste neviděli předchozí dva díly, tak bych asi svůj čas nad tímto filmem neztrácela. Pokud však stejně jako já, patříte k fanouškům série, tak se podívejte.