Když jsem ještě chodila na vysokou, tak jsem si hodně pouštěla právě španělské filmy. PŠpanělskořišly mi jiné a originální. Zkusila jsem se trochu prohrabat minulostí a na některé moje oblíbené si znovu vzpomenout. Bylo jich mnoho a stejně tak i režisérů, dnešní den bych ale chtěla věnovat jednomu z největších – Pedru Almodóvarovi. Příště až se k tématu vrátím, tak to bude zase o někom jiném 🙂 Viva la Španělsko!


Pedro Almodóvar

ŠpanělskoJedním z mých nejoblíbenějších španělských režisérů je určitě Pedro Almodóvar, od kterého jsem toho viděla opravdu hodně. Něco se mi líbilo víc něco míň. Vždy se ale jedná o zajímavý divácký zážitek, odlišný od toho co vídáme běžně v kinech nebo televizi. Režisér se narodil ve Španělsku, 25. 9. 1949, a má sebou přes tři desítky filmů. Za snímek Mluv s ní získal v roce 2003 Oskara. Jeho tvorba se snaží bořit různé zažité hranice a je možné ji považovat za odvážnou. Hlavními hrdiny jsou často osoby nevyrovnané, s odlišnou sexuální orientací (často se jedná o transsexuály) a trpící různými úchylkami. Přes některá těžká témata, která ve filmech zobrazuje, se však velmi často jedná o vtipnou podívanou. Osvěžila jsem si jeho filmografii a uvádím pár filmů, které by vám od něj neměli ujít.


  • Na dno vášně (Carne Trémula)

Drama natočené v roce 1997 s Javierem Bardemem v hlavní roli. Spletitý scénář vypráví o roznašeči pizzy Victorovi, který se zamiluje do narkomanky Eleny. Během jedné jejich roztržky se v jejím bytě střetne s policií a omylem postřelí jednoho ze strážníků – Davida (Bardem). Po šesti letech je Victor propuštěn z vězení a rozhodnutý získat Elenu zpět. Ta se však mezitím provdala právě za policistu Davida, ochrnutého díky Victorově střelbě. Cesty obou mužů se tedy opět zkříží. Zrovna v tomto snímku se režisér vyvaroval mnoha svých extravagancí a jedná se o docela regulérní drama, ze kterého občas zamrazí. Doporučuju těm, kteří si příliš nepotrpí na režisérovi výstřelky a chtějí se podívat na kvalitní film po Almodóvarsku. Tip na závěr – pokud máte rádi Penélope Cruz, tak ta tam je taky 🙂 Trailer ZDE.


  • Vše o mé matce (All about my mother)

Film z roku 1999, kterým se Almodóvar dostal do povědomí mnoha lidí a ve kterém nechybí jeho múza Penélope Cruz, jak se o ní režisér několikrát vyjádřil. Děj vypráví o Manuele, matce 17letého Estébana, který je na začátku filmu sražen na ulici autem a zabit. Po jeho smrti se Manuela vydává do Madridu, najít otce svého zesnulého syna, kterým je transvestita Lola. V Madridu se potkává například i s těhotnou Rosou (Cruz), která je nakažená HIV, a mnoha dalšími postavami. Rozehrává se tak zajímavý sled událostí, které nebudou příliš veselé, ale zůstanou vám v hlavě ještě pár dní po zhlédnutí. Film získal několik oceněních, včetně dvou cen BAFTA.
 
  • Mluv s ní (Talk to her)

Držitel Oskara (nejlepší scénář) za rok 2003, snímek Mluv s ní, vypráví příběh dvou mužů, kteří se náhodou setkávají v nemocnici, během návštěvy dvou pacientek v kómatu. Jedním z nich je spisovatel Marco, který dochází za svou přítelkyní, toreadorkou Lydií, kterou nabral býk. Druhý z nich, ošetřovatel Benigno, v nemocnici pečuje o tanečnici Alicii, kterou osobně nezná. Jak už to tak u Almodóvara bývá, osudy mužů se prolínají, až se nakonec střetnou v mrazivém a překvapivém finále. Krásný, citlivě natočený film, který vás emocionálně možná trochu rozhodí. Trailer ZDE. 
 
Další filmy, které bych od režiséra doporučila: Volver (2006), Špatná výchova (2004), Rozervaná objetí (2009), Kůže, kterou nosím (2011).